Een sportmassage bestaat uit effleurages (strijkingen), petrisages (knedingen) en fricties. Fricties worden uitgevoerd door middel van een diepe druk op punten waar een ophoping van afvalstoffen zich voor doen, de zogenaamde knopen. Door middel van deze verschillende massagetechnieken wordt de conditie van de spieren verbeterd. Tijdens de sportmassage zullen voornamelijk spieren en pezen behandeld worden. Daardoor wordt de doorbloeding gestimuleerd en zullen afvalstoffen eerder uit de spieren afgevoerd worden. De sporter komt geestelijk en lichamelijk tot rust terwijl de spieren en pezen gestimuleerd worden. Bij de massage wordt gebruik gemaakt van massageolie wat op de blote huid wordt aangebracht.
De sporter kan daarnaast beter bewegen en het bewegen kan langer volgehouden worden. Vermoeidheid van de spieren wordt door een sportmassage uitgesteld. Ook is de kans op spierpijn nagenoeg nihil.
De coördinatie wordt verbeterd. De kans op een blessure of letsel neemt daardoor af. Opgelopen blessures worden behandeld door artsen en fysiotherapeuten. Restklachten, na een sportblessure, zijn wel goed te behandelen door een masseur. Een sportmasseur beperkt zich alleen tot het masseren van “gezonde weefsels”.
Aan het begin van een werkdag kunnen spieren zo getriggerd worden dat men met een goede start aan een werkdag begint. Pijnlijke spieren kunnen zo op gang gebracht worden, een pijnlijke nek of rug kan los gemasseerd worden of stijve spieren in de benen worden soepel gemaakt. Stress en hoofdpijn kunnen weggemasseerd worden door rug/nek/schouders en hoofdhuid te laten masseren. Een sportmassage is dus niet alleen maar voor sporters!